En dat is bijzonder om te horen als je een circusworkshop geeft aan kinderen die weinig of niets zien.

Dit jaar bestaat Stichting Bartiméus 100 jaar en dat was een goede reden om Circus Tadaa! uit te nodigen om de kinderen op twee verschillende vestigingen een leuke circusdag te bezorgen. Bas was in Lochem en John in Zeist.

“Ik vond het best wel spannend eigenlijk” vertelt John Kessels die nog nooit eerder een workshop had verzorgd met blinde of slecht ziende kinderen maar al wel heel wat jaren als freelancer bij Tadaa werkt. Eigenlijk wilde ik ze gewoon alles laten proberen want ze weten zelf heel goed wat ze wel of niet kunnen, vertelt John. En wat bleek… ze deden het dus gewoon hé? Binnen no time stond een jongetje met maar 1% zicht te balanceren op de bal (ballopen). “Moet je ‘ns kijken!” riep hij enthousiast. Deze kinderen zijn gewend om op een andere manier te balanceren, ze ‘voelen’ letterlijk de balans.

John: ‘Wat mij opviel – omdat ik er bewust op wilde letten – is dat ik tijdens een circusworkshop opvallend veel de woorden ‘zien en kijken’ gebruik, maar het grappige is dat zij dat zelf dus ook doen en dat is dus helemaal niet raar maar heel gewoon. De kinderen wilden heel graag laten zien wat ze die middag hadden geleerd en er kwam veel familie kijken.

Zelf ‘keken’ ze ook naar de voorstelling. Natuurlijk deden ze dat!! Maar wel aan het randje van het circuszeil en met de muziek wat zachter, zodat ze beter konden focussen op de geluiden die van belang waren voor het uitvoeren van de act. John: “Het was een prachtige ervaring en ik heb er enorm van genoten!”

Menu sluiten